De la tipar si tehnica dentara, la productie de mobilier

Interviu Felder: Bogdan Barnoveanu, Bonarte, Iasi

Aceasta este jumatatea masculina a Bonarte din Iasi. Cea feminina are experienta in domeniu si a fost cu ideea de a porni afacerea. Astfel, afacerea este una de familie care creste frumos intr-o zona cu o concurenta mare. Iar dezvoltarea se datoreaza si miscarii inteligente de a alege echipamente de la Felder, cum ne-a spus Bogdan Barnoveanu, director general la Bonarte. Foto si text: Dan Calin

Cum ati ajuns sa activati in domeniul productiei de mobilier?
Cand am cunoscut-o pe sotia mea, lucra la o firma foarte mare in domeniul exploatarii lemnului din Bacau. Mergand la ea la serviciu si vazand ce inseamna, ne-am gandit sa facem si noi o afacere in domeniu. Am inceput sa ne interesam de ce scule si echipamente avem nevoie si, s-a nimerit, ca in perioada aceea sa facem o vizita in Ungaria unde am vazut o unitate mica de productie de mobilier. Asta se intampla prin anul 1999. A trecut un an de atunci, ne-am casatorit si eu am fost nevoit sa vin in Iasi pentru ca eram asociat intr-o tipografie. Asa ca ne-am mutat amandoi aici si am deschis firma de productie de mobilier.

De la inceput si pana acum am schimbat vreo cinci circulare pana am ajuns sa iau unul de la Felder Gruppe.

 

Insa, intr-un an am renuntat la tipografie si ne-am ocupat impreuna de firma, incepand din anul 2002. Am inchiriat un spatiu, am angajat doi-trei oameni si, incet-incet, am dezvoltat afacerea. Am reusit sa facem o rata la banca si sa cumparam spatiul pentru a nu mai plati chirie. Apoi am vandut-o si ne-am construit hala in care lucram acum (600 mp, parter si etaj) si care este aproape de casa noastra. Acum avem noi trei firme care stau cu chirie in hala noastra. De la inceput si pana acum am schimbat vreo cinci circulare pana am ajuns sa iau unul de la Felder Gruppe.

Am castigat pe termen lung.

Care credeti este diferenta dintre ferastraul circular de la Felder si celelalte?
Nu pot fi comparate. Diferenta este foarte mare. De aceea am si ales varianta aceasta la care am garantie sase ani la sistemul culisant.
M-am interesat si sunteti singurii care ofera o astfel de garantie. Asa ca n-am mai stat pe ganduri, chiar daca a fost putin mai scump fata de altele. Am castigat pe termen lung. Pe celelalte le-am tinut maximum doi ani, iar acesta il am de noua-zece ani si merge foarte bine. Oricine a venit la noi si m-a intrebat de circular l-am trimis la dumneavoastra pentru ca sunt foarte multumit de el.

In afara de circularul luat in anul 2008, mai avem un ABS (masina pentru aplicarea cantului) de anul trecut si masina de gaurit multiplu de anul acesta.
Pentru productivitatea noastra sunt foarte bune si foarte potrivite. Tot de la Felder Gruppe  am luat si sculele Festool care sunt extraordinare. Sunt foarte multumit de ele.

Pregatirea dumneavoastra teoretica are legatura cu domeniul mobilei?
Eu am facut marketing si tehnica dentara. Prima are, dar a doua nu.

De ce nu ati profesat in domeniul medicinei? Mai ales in cel stomatologic care este unul avantajos financiar.

Tehnica dentara este un domeniu sedentar. De dimineata pana seara stai pe scaun si faci acelasi lucru. Eu nu sunt asa. In domeniul mobilierului te misti tot timpul, ai comenzi in tara sau in strainatate, iti procuri materia prima etc. Nu stai. Iar eu sunt un om activ, nu-mi place sa stau.

Ati avut un model care v-a inspirat sa porniti pe acest drum?
Unchiul meu este sculptor. A facut o scoala in domeniu inainte de ’89 si a mers pe drumul acesta. De doi ani este sculptor la Vatican. Locuia intr-un sat de pe langa Vaslui. Si pentru ca lucra foarte mult pentru manastiri si biserici, din vorba in vorba, a ajuns sa fie recomandat pentru Vatican si l-au luat acolo.

Revenind la chiriasii pe care ii aveti, acestia activeaza in domeniu?
Da. Sunt firme mici care nu-si permit sa-si cumpere echipamente, toate debitarile realizandu-le la noi. Am incercat sa atrag firme in domeniu ca sa imi pot pune utilajele la munca. In felul acesta le incarc cel putin patru-cinci ore/zi si isi scot banii de rate.

Ce conteaza cel mai mult pentru dumneavoastra cand il achizitionati un echipament?
Foarte multe lucruri. Cred ca imi ia vreo doua-trei luni in care studiez inainte sa fac o achizitie. De la garantie, pretul accesoriilor si motorizare pana la consum, materialele din care este realizat si service-ul oferit.

Cum v-au ajutat echipamentele de la Felder Gruppe in activitate?
Te ajuta mult pentru ca se defecteaza foarte greu, pentru ca cel putin 80% dintre greseli sunt umane si nu tehnice, pentru ca au un consum mic de curent, dar si pentru ca ofera productivitate buna (in functie de gama pe care ai ales-o).

Ce credeti ca apreciaza clientii dumneavoastra la serviciile pe care le oferiti?
Calitatea serviciilor si respectarea termenelor de livrare. Acestea sunt si elementele cu care ne facem reclama. Clientii multumiti sunt fideli si aduc alti clienti. Cu majoritatea lucram de multi ani si ne-au recomandat si altora.

Ati avut o lucrare deosebita de care va amintiti cu placere?
Cea mai placuta experienta am avut-o in urma cu doi ani cand am realizat o lucrare pentru un client din Germania, un hotel. A fost ceva nou si interesant pentru noi sa facem export de mobilier. In rest, in Romania am facut multe. De exemplu magazine si malluri in toata tara.

Ati mai facut export de atunci?
Am mai trimis mobila unor romani care muncesc in Italia in baza proiectelor realizate de ei, dar nu le-am montat. Doar clientului din Germania i-am asigurat si montajul.

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ati realizat?
O bucatarie pentru un prieten.

De ce ati ales numele Bonarte? Ce inseamna?
Sotia mea a tinut mult sa se numeasca asa de la frantuzescul Bon art, dar pana la urma a ajuns Bonarte, cum ii spune toata lumea.