RIFA: O afacere unde angajatii, clientii si utilajele alcatuiesc o familie

Interviu Felder: Fares Krishan, director general la RIFA, Cluj

La Rifa, in Cluj Napoca, am intalnit, probabil, unii dintre cei mai pasionati oameni. Oameni fascinati de profesia lor, iar acest lucru se vede nu doar in rezultatul muncii lor, ci si in felul in care vorbesc despre meseria de tamplar. Acesti oameni au in suflet respectul si dragostea pentru lemn. In plus, Fares Krishan, director general la Rifa, trateaza afacerea ca pe o parte a familiei, iar copilul lui de doi ani se joaca in atelier si prinde drag de meseria tatalui. Foto si interviu: Dan Calin

Cum ati ajuns in acest domeniu?

Dragostea mea pentru lemn a inceput inca din copilarie. Din clasa a II-a am inceput sa traforez, iar dintr-a V-a am inceput sa sculptez, iar aceste activitati imi placeau foarte mult. Ulterior, dupa ce am terminat scoala, am inceput sa lucrez in constructii, avand firma mea. Intre timp am deschis si o cafenea pe care am tinut-o cativa ani. In felul acesta am strans ceva bani, dar m-am si imprumutat la parinti si la socrii, si mi-am putut permite sa cumpar echipamente pentru lemn. Din anul 2010 am inceput sa fac tot felul de amenajari din lemn, invatand tamplaria singur. M-a ajutat foarte mult si faptul ca am terminat Facutatea de Arte Plastice, sectia Design. De atunci am avut din ce in ce mai mult de lucru si ne-am utilat tot mai bine in fiecare an. Noi reinvestim 90% din profit.

De unde vine numele de RIFA?

Sunt initialele mele, ale fratilor si ale sotiei mele. Fratii mei nu au legatura cu afacerea: unul este fotograf sportiv in Bucuresti, iar celalalt tocmai a terminat facultatea. Eu insa sper ca la un moment dat sa-si doreasca si ei sa se implice in afacere.

Familia se implica in afacere?

Nu in mod direct, insa m-au sustinut intotdeauna. De exemplu, daca am avut nevoie de bani sa ma dezvolt, mi-au dat. In schimb, baiatul meu de doi ani este mai tot timpul prin atelier, fiind foarte incantat de tot ceea ce se petrece in el. Ii ofer un mediu sigur, iar apoi il las sa faca ce vrea in speranta ca va prinde si el pasiunea lemnului. Sotia lucreaza cu noi pe partea de contabilitate, dar se va implica mai mult dupa ce mai facem un copil. In plus, eu consider ca toate sculele si utilajele din atelier fac parte din familie. Daca vrei sa-ti cresti afacerea trebuie sa o consideri familia ta si, asa cum investesti in cresterea copilului, sa investesti si in afacere.

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ati realizat?

O comoda de televizor realizata pentru noi din parchetul care ne-a ramas dupa ce ne-am amenajat locuinta.

Admirati pe cineva din domeniu?

Pe Tucu Covrig de la Woodarts il admir ca tamplar. Cunoaste foarte bine lemnul si stie multe secrete ale acestuia. Se descurca in orice situatie si gaseste o solutie buna la orice provocare.

Foto: Fares Krishan administrator RIFA, Cluj, fierastrau circular cu masa mobila de formatizat Format-4 Kappa 400 

 

De ce ati ales sa achizitionati echipamente de la Felder Gruppe?

Inca de la inceput, din anul 2010, am descoperit Felder Gruppe si am mers numai pe acest brand. Apoi am descoperit Festool si am dotat atelierul si cu scule de mana de la ei. Primul circular mi l-am construit si sudat singur. Iar ceea ce apreciez mult la un utilaj este simplitatea.

Asa am ales Felder Gruppe. Echipamentele lor sunt zdravene, simple – nu au multe butoane, sunt fiabile, ofera calitate si au un raport calitate/pret foarte bun.

Cum v-au ajutat echipamentele de la Felder Gruppe in activitate?

Ma ajuta in multe feluri. Sunt foarte precise, fac si lucruri de finete, nu trebuie sa am grija lor ca se strica, imi ofera, pe scurt, calitate.

Care sunt cele mai importante criterii pe care le luati in considerare atunci cand vreti sa investiti in echipamente?

Unul dintre ele este constructia lui, sa fie cat mai greu ca sa nu creeze vibratii. Altul este gabaritul, rulmentii. Altul este modul in care arata, in care este realizat.

Care credeti ca sunt motivele pentru care clientii vin la dumneavoastra?

Pentru ca ii respectam, pentru ca le respectam deciziile, pentru ca le oferim calitate, pentru ca le oferim un raport pret/calitate bun si pentru ca le oferim solutii complete de amenajarea spatiului. Mai conteaza si felul in care comunicam cu ei. Noi incercam sa-i inglobam in familie. Nu avem plangeri de la niciun client, dar si daca s-ar fi intamplat ceva noi oferim garantie doi ani la orice piesa de mobilier pentru ca stim cu ce materiale lucram si cat de bine le realizam.

Aveti clienti vechi ce revin si cu care ati legat chiar si relatii de prietenie?

Da. De exemplu, avem un client caruia i-am realizat o cafenea si dupa cativa ani inca doua case. Si ca el sunt multi dintre clientii nostri.

Va amintiti despre o lucrare deosebita pe care ati realizat-o?

Cele doua usi duble de la cinematograful Gloria din Bucuresti realizate din lemn de padauk. Si ar mai fi o lucrare in Galati care a insemnat mobilarea unei case, lucrare ce a inclus chiar si sculptura.

Ce inseamna pentru dumneavoastra „mobila cu pasiune”, „solutie cu suflet”?

Noi toti lucram cu pasiune si punem suflet in ceea ce facem si avem grija de lemn ca de mainile noastre.

Foto: Masina cu ax inclinabil Felder F900 Z stanga, Masina indreptat si rindeluit la grosime Felder AD 951 dreapta