Interviu Felder: George Munteanu, Tecade, Brasov

Pe domnul George Munteanu, director general la Tecade, l-am prins in Bucuresti la o lucrare deosebita realizata din lemn acetilat. Am profitat de ocazie pentru a-l intreba despre acest material si lucrarile pe care le mai realizeaza. Text si foto: Dan Calin

Cum ati ajuns in domeniul productiei de mobilier?

Am inceput in anul 2002 cu montaj de structuri de case din lemn pentru firme producatoare de prefabricate in Franta. Cu timpul, am considerat ca trebuie sa fac o investitie in Romania pe un teren cu o suprafata de 10.000 mp aflat in proprietatea noastra. Acolo am realizat un atelier de prelucrare a lemnului si de executie de structuri pentru case din lemn si de alte elemente de tamplarie: placari exterioare si interioare, usi, ferestre, scari. Adica tot ceea ce este necesar pentru a oferi case la cheie din lemn. Lucrurile au evoluat si am intrat si pe segmentul caselor cu o eficienta termica sporita sau chiar a caselor pasive. Chiar acum finalizam la Brasov o astfel de casa.

In plus, la ferestre noi folosim un lemn special, modificat prin acetilare, pentru care suntem distribuitori unici in Romania. Acest lemn se deformeaza cu 70% mai putin decat celelalte si, de aceea, imbinarile dureaza mult mai mult. El este garantat 50 de ani fara prelucrare sau vopsire si 25 de ani in pamant. In Anglia, ferestrele realizate cu acest tip de lemn au o garantie de 70 de ani. Tratamentul de acetilare face ca lemnul sa nu fie atractiv pentru insecte si ciuperci. Scopul nostru este sa realizam case de exceptie si eficiente termic cu materiale foarte bune calitativ.

Care a fost primul obiect din lemn pe care l-ati realizat?

In copilarie, in curtea casei din Brasov in care locuiam imi petreceam toata ziua intr-un atelier de tamplarie pentru ca acolo traia si un tamplar care avea un atelier mic in spatele casei. Eram tot timpul pe acolo si, ca sa scape de mine, imi dadea tot felul de lucruri de facut. Asa am prins pasiunea pentru lemn. De aceea am ajuns sa realizam mobilier cu design original, unicat, din lemn reciclat.

Cum ati ajuns sa achizitionati echipamente Felder?

Un fost angajat ni le-a recomandat. Stiam despre Felder, dar nu era momentul potrivit. Insa, la un moment dat, s-au potrivit toate. Am avut si bani si nevoie de echipamente. Iar sistemul de plate in rate pe un an oferit de Felder ni s-a potrivit perfect pentru ca nu era o presiune asa de mare ca la fondurile europene. Colaborarea noastra cu Felder se inscrie in conditiile unui parteneriat corect si facut asa cum trebuie.

Ce apreciati la echipamentele Felder?

Fiabilitatea. In plus, service-ul este foarte important. Dar nu am ce sa va spun despre acest subiect pentru ca de cand le-am luat nu am avut nevoie de service.

Aveti clienti vechi ce revin si cu care ati legat chiar si relatii de prietenie?

Da. Un exemplu este chiar clientul la care suntem acum in Bucuresti cu care avem o relatie foarte buna.

Familia dumneavoastra se implica in afacere?

Fiul meu lucreaza cu mine la proiecte. Ii plac anumite parti din prelucrarea lemnului si din procesul de constructie a unei case din lemn. Incearca sa-si gaseasca alt drum, intr-un alt domeniu, dar le face in paralel. Este creativ si realizeaza obiecte din lemn dupa designul lui atunci cand are timp: lampi, tablouri.

In ce consta proiectul din Bucuresti la care v-am gasit?

Este o casuta din lemn cu incalzire si sistem de racire in pardoseala, cu semineu, cu perete ornamental cu insertii din alama, cu dusumea din pin.