Lemnul e povestea mea

Interviu Felder: Gheorghe Predescu, Giurgiu

Micul atelier din Adunatii Copaceni care produce scari pentru Saint-Tropez Personajul principal: Domnul Gheorghe Predescu, unul din cei mai vechi clienti ai Felder Gruppe Romania, specializat pe producerea de scari din lemn. Scena: Adunatii Copaceni. Imediat pe dreapta dupa Primarie este atelierul domnului Predescu. Arome placute de lemn ne intampina inca de la intrare. Si zambetul domnului Predescu. E momentul sa spunem actiune! Text si Foto: Dan Calin

Povestiti-ne ceva.

Ce povesti, e simplu, lemnul e povestea mea, povestile mele sunt in lemn. Daca vreti sa va povestesc ceva, ma intrebati. Nu sunt bun pedagog, daca eram bun pedagog, eram profesor. Ma intrebati si va raspund.

Care a fost primul contact pe care l-ati avut cu lemnul?

Mama m-a nascut cu fundul pe tejghea. Am facut tamplarie cat am fost in liceu, in armata si cand m-am angajat in `86-`90 la stat. Produc scari si balustrade din lemn la comanda, urmand traditia mostenita de la tata, de peste 50 de ani.

Faceti dintotdeauna scari?
De 15 ani m-am specializat in scari. Imi amintesc si acum momentele in care eu si tatal meu ne vizitam clientii pe bicicleta. Prima scara, realizata in anul 2000, este pastrata la loc de cinste in albumul cu fotografii.

Care au fost primii pasi in industrie?
La inceput, afacerea familiei era specializata pe usi si ferestre din lemn. Dupa ce m-am specializat in scari am inceput sa achizitionez utilaje mai mari, adaptate noilor nevoi de productie: scari la comanda, personalizate.

Cine sunt clientii dumneavoastra?
Am clienti in toata tara si nu numai. Scarile mele se plimba de la Comana la Saint Tropez. (Ne simtim datori sa adaugam: Versailles si Paris.)

(In cea mai inalta camera din atelier, domnul Predescu are expusa o scara inalta din lemn care ne-a atras atentia. Toate scarile sunt executate numai din lemn. Folosesc esente de la cele comune – brad, stejar, fag, frasin, pin, la cele exotice – abachi, mahon sapelli, meranti, teak, iroko, zebrano, larice siberian, wenge, nuc american, merbau, eucalypt.)

De cat timp folositi utilajele de la Felder Gruppe?

Acesta e un Felder, o masina combinata pentru prelucrarea lemnului cu 5 operatii, CF 741 S Pro, principalul sprijin in producerea scarilor. L-am cumparat in 2007 si lucrez si astazi pe el. Am o masina Felder care face toata treaba.

Producerea scarilor necesita calitate si precizie. Daca nu esti atent la detalii, il pierzi pe client. De mai bine de 8 ani, ma ghidez dupa acest motto, iar masina combinata a fost factorul de incredere al productiei mele.

Ce apreciati la acest utilaj?

CF 741 S Pro imi ocupa in atelier o suprafata de numai 2,5 mp si imi asigura toate operatiile de care am nevoie pentru a realiza scari de calitate: indreptare, rindeluire, taiere, frezare, gaurire si scobire. Cel mai important avantaj pentru mine a fost posibilitatea imbinarii in unghi de 45 de grade. Foarte putini fac imbinarea la 45 de grade. Iei prima bucata de piesa, o frezezi la 45, apoi perechea lui, o spinteci si le bagi in coada.

Producerea scarilor necesita calitate si precizie. Daca nu esti atent la detalii, il pierzi pe client. De mai bine de 8 ani, ma ghidez dupa acest motto, iar masina combinata a fost factorul de incredere al productiei mele.

Copiii dumneavoastra v-au urmat meseria?
Nu. Ce mi-as fi dorit. Aveam CNC demult daca aveam baieti. Am fete. Fetele mele se ocupa cu altceva. Cand erau mici le lasam sa mai slefuiasca. Haideti sa va arat fetele. Cotofenele mele.

(Intervenim putin, domnul Predescu vrea sa ne arate ceva ce nu ar trebui sa dezvaluim. Sunt niste fotografii din apartamentul fiicei dumnealui. Mesterit de domnul Predescu, bineinteles. Atat de bine mesterit incat ne-am permis sa ii furam o fotografie. In continuare, domnul Predescu produce exclusiv scari, nu mobilier, asta ca sa nu va vina vreo idee si sa vreti si voi, ramane secretul nostru.)

In loc de concluzie

Atentia la detalii, dar si dedicarea cu care face fiecare piesa care iese din atelierul lui, i-au asigurat domnului Predescu o cariera lunga. Asta si datorita devizei care l-a urmarit inca din copilarie: Lemnul e povestea mea.