Calitatea in industria montatorilor de parchet si de pardoseli

Prin ochii celor care au pus bazele tehnicilor si scolilor de montatori de parchet si pardoseli in Europa

Interviu Heinz Brehm si Josef Heller, fondatorii EUFA P+F

Interviu cu domnul Heinz Brehm, presedintele Asociatiei Europene pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli (EUFA P+F) si expert european in controlul calitatii si cu domnul Josef Heller, fost Vicepresedinte EUFA P+F, sef al catedrei de pardoseli din cadrul renumitei Scoli de Meserii de la Neustadt an der Aisch din Germania, autorul cunoscutului „Manual al montatorului de parchet si al montatorului de pardoseli”. Insumand peste 106 ani de experienta, cei doi au stabilit cadrul de calitate de referinta pentru toate bransele de montatori de parchet si pardoseli din intreaga Europa, atat in ceea ce priveste tehnicile de montare, cat si in ceea ce priveste standardele de scolarizare in industrie.

De ce v-ati ales industria pardoselilor? De cat timp profesati in aceasta bransa?

Heinz Brehm: Am crescut in aceasta industrie, parintii mei activand pe piata de pardoseli. Am inceput sa fac aceasta meserie in 1956. Chiar daca am atatia ani de meserie, imi place la fel de mult si astazi. Am fost, pe rand, ucenic, asociat, maistru, apoi am preluat firma de la tatal meu in 1974 si am continuat traditia familiei. Fiul meu reprezinta a patra generatie care a ales sa duca mai departe traditia. In 1978 am devenit profesor la Scoala de Meserii de la Neustadt an der Aisch din Germania.

Josef Heller: Mi-am dorit mereu sa fiu profesor la Scoala de Meserii. Am invatat meseria de tamplar si apoi am studiat pentru a deveni profesor, lucru care s-a intamplat in 1972. La inceputul carierei mele am predat numai tamplarie, intrucat nu exista inca meseria de parchetar, aceasta fiind incadrata in clasa tamplarilor. Avand in vedere nevoile din industrie ale firmelor de parchet de a avea personal pregatit, in 1978 in Germania, in Bayern, s-au format clase pentru parchetari. La inceput, veneau specialisti din afara scolii, din firmele de parchet si predau o data pe saptamana, apoi, treptat, am format o echipa de 5 profesori dedicati formarii elevilor. La inceput am avut 3 clase dedicate pardoselilor. In 3 ani, numarul acestora a ajuns la 9, clasele fiind compuse intre 25 si 35 de elevi.

„Manualul montatorului de parchet si al montatorului de pardoseli” este lucrarea de referinta in domeniu. Ce v-a facut sa o scrieti?

Josef Heller: Ideea Manualului a pornit de la Heinz (n.r. Brehm), care a organizat redactarea acestuia. Echipa a fost formata din 2 profesori si 3 specialisti in domeniul suprafetelor. Totodata, la redactarea manualului au mai contribuit si firme din domeniu cu rolul de consultanti. Ne intalneam o data pe luna cu acestia pentru a analiza si revizui continutul. Cartea a fost tradusa deja in rusa, fiind in curs de traducere si o versiune in romana. Daca se va mai publica o alta editie, se va face cu alti autori. Noi suntem prea batrani.

Acest interviu este parte a unui proiect de promovare a conceptului de calitate in industria lemnului din Romania. Cum definiti calitatea in domeniul dumneavoastra?

Foto: Dragos Maracineanu, Heinz Brehm, Josef Heller

Heinz Brehm: Calitatea este descrisa nu numai prin ce vezi la suprafata, este foarte important sa vezi toate etapele, iar acestea sa fie bine definite, dar si bine facute.

Care sunt factorii pe care ii luati in considerare atunci cand stabiliti ca o lucrare este de calitate?

Josef Heller: Sunt destule probleme referitoare la calitatea produselor. Parchet poate sa puna multa lume, dar, din pacate sunt multe probleme in ceea ce priveste cunostintele de baza in a pune un parchet, ca, de exemplu: conditiile de umiditate in baza lucrarii, in incapere sau in lemnul folosit. Prea putini montatori iau in considerare aceste conditii,  astfel incat dupa 1, 2, 3 ani lucrarea sa fie inca de calitate.

Heinz Brehm: Iar acesta ar trebui sa fie rolul scolii. Scoala de meserii ar trebui sa ii instruiasca corespunzator pe viitorii meseriasi, ca in momentul in care ei intra in incapere sa recunoasca acei factori care pot influenta calitatea lucrarii.

Josef Heller: Aceste lucruri le observam si la concursuri de obicei. Vezi suprafata de lucru, concurentul a urmarit modelul si zici: este bun, dar, foarte important, noi ne putem intrebarea: cum au ajuns ei (n.r. concurentii) pana aici? Urmarind concurentii, pas cu pas, am ajuns la concluzia ca acestia nu stiu sa isi planuiasca munca si nu au o logica in etapele prelucrarii.  De exemplu, concurentii nu respecta normele de siguranta in munca atunci cand lucreaza pe masini. Iar acestea sunt lucruri de baza. Toate acestea pot fi traduse intr-o problema de ordin financiar pentru firme.

Este o problema doar in Romania sau si in alte tari?

Josef Heller: In Romania este o reala problema cu siguranta in munca,

in Germania aceasta problema este mai mica, tocmai pentru ca ei invata sa lucreze in scoli pe masini, dar si facand practica in firme. In cadrul scolii o zi pe saptamana este dedicata practicii. Luand drept exemplu placile din concurs, la scolile din Germania, intr-o zi de practica fiecare elev trebuie sa faca o astfel de lucrare.

Heinz Brehm: In cadrul concursului au fost dedicate doua zile pentru montaj tocmai pentru ca nu se poate atat de repede, iar tehnica masinilor nu este bine stapanita.

Josef Heller: De exemplu, in Germania nu se taie fiecare bucata de material de lucru de fiecare data, ci se masoara o singura data si se taie de 20 de ori. Tocmai pentru ca, inainte de a incepe lucrul, trebuie facut un plan de lucru dupa care se lucreaza ulterior. In scoala, de 2 ori de saptamana, elevii invata numai tehnicile de lucru pe masini.

Sunteti aici pentru a juriza la cel mai inalt nivel Concursul National al Montatorilor de Pardoseli, organizat de Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania (AMPR). De-a lungul timpului, in cadrul concursurilor pe care le-ati mai jurizat aici, ati observat vreo evolutie a concurentilor?

Foto: Concursul National al Montatorilor de Pardoseli din Romania

Josef Heller: Numai la cei care au urmat cursuri de pregatire profesionala. Au fost cativa care au fost in Germania si cativa care au facut Scoala de meserii de la Brasov. Iar cei care au invatat acolo au deja avantajul ca stiu deja sa lucreze pe masini. In Germania, fiecare om care exercita aceasta meserie trebuie sa mearga si la scoala.

Heinz Brehm: In Germania, cine nu face scoala 3 ani si nu face practica, nu este lasat sa dea examenul de admitere. Ca sa va raspund totusi la intrebare, in general, din pacate, nu am observat o evolutie semnificativa a concurentilor. Sunt unii care au potential si se vede ca pot si mai bine iar aceia sunt si mai bine platiti.

Ce conteaza cel mai mult pentru dumneavoastra in aceasta bransa: planificarea, tehnica sau rapiditatea?

Heinz Brehm: In primul rand sa ai inclinatie, talent. Apoi, trebuie sa lucrezi repede si sa ai indemanare. Trebuie sa stii si ceva matematica. Trebuie sa stii sa vorbesti cu clientii, iar recomandabil, atunci cand vorbesti cu clientii este sa fii curat si frumos imbracat, sa nu vii cu salopeta plina cu adeziv pentru a te adresa acestora. Trebuie sa fii de incredere…

Josef Heller: Si punctual.

Ce sperati sa se intample in viitor in Romania?

Josef Heller: Ce mai mare dorinta este o Scoala de Meserii, la care bineinteles sa contribuie statul. Si este important ca aceasta sa nu fie o scoala de teorie, ci sa fie neaparat legata si de practica.

Heinz Brehm: Este important ca in Romania sa se reuseasca implementarea unui sistem educational dual de pregatire profesionala, adica atat la scoala de meserii, cat si la locul de munca. Asadar, statul trebuie sa colaboreze cu sistemul privat, pentru ca scolile sa fie echipate si sa aiba profesori bine pregatiti.

Josef Heller: Firma unde este angajat cel care alege sa faca scoala de meserii trebuie sa plateasca elevul cat timp acesta este la scoala, el nu poate sa se duca la scoala si sa nu castige nimic. Aceasta trebuie să fie contributia firmelor.

Heinz Brehm: Pentru a da pietei profesionisti, este necesara existenta unei scoli de meserii.

Eu pot pune la dispozitie toate planurile de pregatire profesionala. Mai sunt foarte multe lucruri de discutat pentru a ajunge la nivelul dorit, dar trebuie sa se inceapa de undeva. 

Povestiti-ne cateva cuvinte despre EUFA P+F - Asociatia Europeana pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli, pe care o conduceti de la infiintare.

Heinz Brehm: Asociatia Europeana pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli a fost constituita in anul 2005.

Heinz Brehm: Prin aceasta Asociatie ne-am propus ca toate cunostintele noastre si calitatea germana, dar si tehnicile ridicate sa fie cunoscute si de ceilalți specialisti din alte tari. Rolul acestei asociatii nu este de a dicta in piata, ci de a educa specialistii in pardoseli.

Josef Heller: Asociatia Europeana pentru Promovarea Pregatirii Profesionale a Montatorilor de Parchet si Pardoseli nu este compusa numai din specialisti din Germania, este o asociatie cu participare internationala. In cadrul acesteia schimbul de experienta vine din partea mai multor tari care conlucreaza cu ideile si tehnicile lor, astfel incat mereu avem ceva nou de invatat.

Foto: Concursul National al Montatorilor de Pardoseli din Romania

Heinz Brehm: Da, si atunci se intalnesc mai multe tari si zic: da, noi toti vrem standardul german. Iti dai toata silinta pentru a implementa aceste standarde si, din pacate, vii aici si constati ca acestea nu se pun in aplicare. Asta din cauza ca diferenta de scolarizare este pur si simplu prea mare. Subliniez importanta existentei unei scoli de meserii bazata pe un sistem dual. Astfel, oamenii pregatiti nu mai trebuie sa plece in alta tara sa lucreze, pot ramane aici sa lucreze. Fiind bine pregatiti pot cere si mai multi bani, dar si companiile au mai mult de castigat pentru ca vor oferi clientilor lucrari mai bune.

Josef Heller: Sunt convins si stiu ca pentru orice schimbare trebuie sa ai si rabdare. Din partea noastra cateodata poate lucrurile sunt spuse prea usor. Asta pentru ca la noi exista organizatii mestesugaresti incă din Evul Mediu si, de atunci, dezvoltarea noastra a fost constanta, am construit mai departe pe un fundament stabil, pe cand aici (n.r. in România) nu exista acel fundament. In Germania fundamentul este reprezentat de asociatiile de mestesugari si, la fel de important, de stat. Statul trebuie sa finanteze, sa consilieze si sa indrume pe cei care vor sa activeze in aceasta industrie. O alta problema este ca planurile de invatamant sunt facute de catre Minister. Consider ca acestea ar trebui facute de specialisti si de profesori.

Josef Heller: Asadar, este important ca intre stat si sistemul privat sa existe un parteneriat real care poate crea un mediu de studiu pentru specialisti.


Despre Interviu

Interviul a fost acordat reprezentantului Felder Gruppe Romania, cu ocazia Concursului National al Montatorilor de Pardoseli din Romania din cadrul expozitiei specializate Art Floors 2017 organizata de Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania (AMPR). Heinz Brehm si Josef Heller au jurizat concurentii din cadrul competitiei, desfasurate intre 23 si 26 martie, la Romexpo.

Felder Gruppe Romania a sprijinit editia din acest an a concursului atat prin asigurarea sculelor de mana Festool necesare desfasurarii concursului (sectiunea pardoseli de lemn) si a pregatirii concurentilor pentru utilizarea corecta si sigura a acestora, cat si prin oferirea unor premii constand in produse marca Festool (scule de mana profesionale) si Novoryt (solutii profesionale pentru repararea si retusarea suprafetelor din lemn) distribuite in Romania de catre grupul austriac.

Acest interviu face parte din seria de actiuni prevazute in cadrul Parteneriatului pentru Excelenta in Calitate in Industria Lemnului (PECIL) incheiat in 2015, de catre Felder Gruppe Romania si Asociatia Romana pentru Calitate.