Invento Art Design – specialisti in lucrari unicat cu material compozit

Interviu Felder Gruppe: Valeriu Fitcal, Invento Art Design, Bucuresti

Atunci cand lucrezi cu materiale deosebite realizezi si comenzi pe masura. Invento Art Design foloseste foarte mult compozitul, fiind specializat in domeniu. Si pentru ca materialul este versatil si lucrarile sunt diferite si provocatoare. Exact asa cum ii place lui Valeriu Fitcal, managerul companiei, si angajatilor care se pricep foarte bine la asta. Text si foto: Dan CALIN

Cum ati ajuns dumneavoastra personal la domeniul acesta?

Materialul compozit este foarte versatil si poate capata tot felul de forme, iar pe mobilier executam tot comenzi speciale. De aceea avem nevoie de echipamente deosebite care sa poata executa ceea ce avem nevoie. Iar la Felder Gruppe am gasit ceea ce ne trebuie.

Am facut Facultatea de Automatica si am lucrat in cercetare la INCREST. Apoi la centrul de simulatoare de zbor de la Magurele. La un moment dat, am intrat in afaceri si mi-am deschis o firma de productie de ferestre termoizolante impreuna cu un nas. A mers o perioada, dar apoi ne-am oprit din cauza unor divergente. Apoi, dupa un timp, am avut informatii din piata ca se cauta produse realizate din materiale compozite si ca nu prea sunt furnizori. Asa ca, in anul 2010 am infiintat firma Invento Art Design, am inchiriat un spatiu de 100 de metri patrati, am investit 5.000 de euro in scule de mana si am inceput treaba cu doi oameni.
Pentru ca treaba a mers tot mai bine, dupa un an am achizitionat un circular la mana a doua de la Felder Gruppe. Am avut noroc cu sotia care m-a ajutat si continua sa o faca pentru ca ea se pricepe la vanzari. Eu ma ocup de productie si ea aduce clienti. Ne completam foarte bine. Din 2012 am avut cerere si de mobilier si usor-usor am inceput sa ne dezvoltam si a urmat o masina de cant tot Felder si unelte Festool. Ne-am tot extins deoarece materialul compozit este unul mai scump, asa ca si clientii sunt pe masura. De aceea am fost nevoiti sa ne schimbam echipamentele si am luat un circular nou de la Felder pe care l-am schimbat apoi cu varful de gama de la Felder. Apoi, tot de la Felder Gruppe, au urmat o masina de cant performanta, o multipla si o masina de frezat. Sunt foarte fiabile. Nu am avut probleme cu ele. Sunt foarte multumit.
Apoi am reusit sa cumparam un teren si sa construim hala in care suntem acum – 500 de metri patrati de productie si 100 de metri patrati de birouri. Am mai angajat oameni si, de la doi cat aveam la inceput, am ajuns in prezent la opt in productie si doi arhitecti, in afara de mine si de sotie. Au urmat si investitiile (un router si un CNC) pentru a putea realiza mobilier deosebit, in principal curb. Materialul compozit este foarte versatil si poate capata tot felul de forme, iar pe mobilier executam tot comenzi speciale. De aceea avem nevoie de echipamente deosebite care sa poata executa ceea ce avem nevoie. Iar la Felder Gruppe am gasit ceea ce ne trebuie.

Service-ul este in Romania si isi face treaba bine. Echipamentele sunt bune, iar eu sunt multumit.

De ce ati ales Felder?
Fiind la inceput, nepricepandu-ma in acest domeniu si cumparand utilaje la mana a doua, am ales Felder pentru ca stiam ca service-ul este in Romania si isi face treaba bine. Echipamentele sunt bune, iar eu sunt multumit. Cei de la Felder au venit si le-au pus in functiune, iar ele au mers bine. Apoi, dupa ce am vazut cat de bine functioneaza utilajele, am continuat colaborarea cu Felder.

Care sunt planurile de dezvoltare?
Daca va merge la fel de bine ca pana acum vom cauta un alt teren unde sa construim alta hala pentru ca avem nevoie de spatii pentru depozitare pe segmentul de mobilier. In plus, ne dorim sa realizam o vopsitorie pentru care avem cereri si acum le executam la terti. Termenele de executie sunt tot mai scurte si, de aceea, avem nevoie de toate utilajele pentru a nu mai pierde timp cu realizarea unor operatiuni la altii. Insa acestea sunt planuri pe termen mediu pentru ca trebuie gasit un teren unde poti aduce oamenii. Este o mare problema cu gasirea unor angajati buni care sa stie meserie, dar pe care sa te si poti baza sa nu te lase atunci cand ai nevoie mai mare. In plus, ei iau lucrari in particular, dupa program si vin obositi la serviciu a doua zi. De aceea nu vor sa mai ramana peste program cand este nevoie si nici nu poti sa-i fortezi pentru ca pleaca in alta parte. Este o mare problema cu forta de munca bine calificata in domeniul productiei de mobilier. Altii pleaca la munca in strainatate si apoi se intorc pentru ca isi dau seama ca acolo se munceste foarte mult, iar banii nu sunt asa de multi cum se asteptau. Tinand cont de toate acestea, nu inteleg de ce nu se implica aici. Pentru ca eu, atunci cand vad ca un angajat lucreaza bine si se implica astfel incat sa mearga firma bine, ii maresc salariul. Asa cum am facut cu seful de atelier care castiga de doua ori mai bine decat ceilalti care nici ei nu au salarii mici.

Ce conteaza cel mai mult atunci cand achizitionati un echipament?

In general, conteaza performanta utilajului, dar si service-ul este foarte important.

Cum v-au ajutat utilajele Felder in activitate?

Prin rapiditate si calitate. Au o productivitate buna si se strica foarte greu.

Ce credeti ca apreciaza clientii dumneavoastra la serviciile pe care le oferiti?

In primul rand calitatea lucrarii si materialele deosebite cu care lucram, dar si rapiditatea cu care livram comenzile. Dar toate acestea pot fi obtinute cu utilaje de buna calitate.

Care a fost prima lucrare pe care ati realizat-o?

Am inceput cu blaturi din compozit. Acum suntem direct importatori din Belgia pentru acest material si, tocmai de aceea, avem preturi mai bune decat cei care achizitioneaza de la distribuitorul din Romania. Iar la mobilier, prima lucrare a fost o bucatarie.

Aveti o lucrare de care va amintiti in mod special?
O lucrare deosebita si cea mai complexa pe care am rdealizat-o a fost la Bucharest One, langa Promenada Mall, o placare din compozit la parter, la intrare. Au fost 800 de metri patrati realizati pe semirotund, cu rotiri si cu scafe luminate la o inaltime de 7,5 metri. Am lucrat trei luni la acest proiect unicat in Romania. A mai fost o provocare cu prinderea compozitului la acea inaltime din cauza faptului ca el are un grad de dilatare si nu poate fi prins mecanic, mai ales ca acolo era gips-carton pe tavan. Si am gasit o solutie ingenioasa impreuna cu cei de la Sika ce cuprindea baghete din aluminiu eloxat prinse mecanic de tavan si pe care au fost lipite placile de compozit. A fost o lucrare exceptionala.

Ce inseamna pentru dumneavoastra mobila cu pasiune, solutie cu suflet?

Pe mine ma atrag cel mai mult lucrarile deosebite si mai greu de facut. Imi plac provocarile profesionale care ma obliga sa studiez si sa caut solutii. De aceea imi place sa fac lucruri unicate, nu mobila de serie.