La Gurgu pasiunea pentru lemn este mostenita din tata-n fiu

Interviu Felder: Mihai Gurgu, Gurgu Prod Com, Caransebes

Mihai Gurgu, administrator la Gurgu Prod Com din Caransebes, ne-a povestit cum se face tamplaria in Austria in comparatie cu cea de la noi, dar si cum a preluat meseria de la bunicul si de la tatal sau si o lasa mostenire fiului. O meserie facuta din pasiune si care a plecat de la sculptura. Text si foto: Dan Calin

Cum ati ajuns in domeniul productiei de mobilier?
Am ajuns din tata-n fiu. Meseria aceasta este una mostenita din familie. Bunicul meu si tata au lucrat la o fabrica mare de mobila din Caransebes, acolo unde am lucrat si eu incepand de la varsta de 17 ani dupa ce am terminat scoala industriala la lemn. Dupa o perioada, am plecat in Austria unde am activat tot in domeniu. Cinci ani am lucrat numai tamplarie din lemn stratificat acolo. Din anul 2001 m-am intors in tara unde am inceput activitatea la atelierul de productie de mobilier al tatalui meu, atelier pe care l-am preluat si l-am dezvoltat pana la ceea ce a ajuns in prezent.

Meseria dumneavoastra a fost doar o mostenire de familie sau a fost si o pasiune?
Este si pasiunea mea. Imi place foarte mult sa lucrez in lemn. Cand eram elev am facut si sculptura. Chiar am castigat locul trei pe tara la un concurs pe meserii la sculptura.

Familia se implica activ in afacere, ati transmis valorile mai departe?
Si fratele meu este implicat in afacere, iar de anul acesta ni s-a alaturat si fiul meu de 20 de ani. Ii place si lui, asa ca l-am angajat.

Care a fost primul produs pe care l-ati realizat?

Rame de tablouri. Cand am fost elev eram pasionat de realizarea de rame de tablouri si de casete pentru bijuterii.

Povestiti-ne despre experienta din Austria si cat de mult a contat cand v-ati intors.
A contat foarte mult. Este o diferenta enorma fata de ceea ce se face in Romania. Cred ca tehnica de acolo nu a ajuns inca aici. Ce faceam in 1994-1995 in Austria abia acum incep sa se faca si pe la noi. Aici sunt multi tamplari care inca lucreaza cu tehnici vechi.

Va amintiti o lucrare de care sa fiti foarte mandru?

Au fost multe lucrari interesante: cabane, terase, foisoare, mobilier de gradina. Dar poate cea mai interesanta a fost o moara de apa care angreneaza cu un mecanism de ceasornic un rotisor pentru gratar.

De cat timp folositi utilajele noastre?
Stiu de Felder de mult timp. Am lucrat cu masinile Felder in Austria, dar v-am vazut si pe la targurile pe care le-am vizitat. Iar primele echipamente le-am luat in anul 2014, atunci cand am realizat primul proiect cu fonduri europene. Am ales Felder pentru ca imi plac produsele si oamenii cu care lucrez. In plus, ati avut si tot ceea ce am avut nevoie.

Ce va intereseaza la un echipament atunci cand vreti sa il achizitionati?
Calitatea produsului si pretul lui.

Cum v-au ajutat echipamentele Felder in activitate?
Ne-au ajutat foarte mult in comparatie cu cele vechi. De exemplu, nu am avut nici un fel de probleme tehnice cu ele de cand le-am luat. In acesti trei ani am schimbat la ele doar consumabilele. Un alt exemplu este ca nu am mai fost nevoiti sa ascutim cutitele la fiecare doua saptamani, ceea ce ne-a scutit de multa munca si de timp pierdut. In plus, calitatea produsului finit este mai buna, lemnul iese aproape slefuit.

Ce credeti ca apreciaza clientii dumneavoastra la produsele pe care le oferiti?
Calitatea produselor si faptul ca facem unicate. De exemplu, foisoarele noastre sunt foarte bine finisate si lucrate.

Aveti clienti vechi, cu care ati legat prietenii si care revin?
In general avem clienti cu care lucram de multi ani. Revin si ne recomanda altora. Sunt tot mai multi clienti care nu mai vor sa auda de PAL si isi doresc mobilier din lemn masiv cu modelele de altadata. Vor calitate, nu doar mobila de serie.