Iubesc sa modelez lemnul si sa-i dau o finalitate.

Interviu Felder: Petru Hogea, Ticel, Caransebes

Povestea celor doi parteneri de la Ticel din Caransebes este una frumoasa si de suflet, deoarece acestia si-au lasat meseriile pentru care s-au pregatit si pe care le-au profesat pentru a produce mobilier. Si nu au facut-o pentru bani, ci din pasiune pentru lemn. Asa au ajuns sa castige respectul si increderea clientilor care revin constant si ii recomanda, ne-a povestit administratorul afacerii, Petru Hogea. Text si Foto: Dan Calin

Cum ati ajuns in domeniul productiei de mobilier?
Eu am terminat teologia si apoi am fost preot, secretar de protopopiat si profesor de religie. Tamplaria a fost un hobby, o placere si o dragoste pentru lemn la care am ajuns pe la 33 de ani. Acolo unde aveam parohia erau foarte multi tamplari. In timpul liber ii vizitam pentru ca mi-era drag de atelier, de lemn, de miros. Toate utilajele lor erau empirice, fiind realizate artizanal, dar aveau mestesugul lemnului. Am fost autodidact si am invatat de la ei. Apoi m-am imprietenit cu un italian care avea o afacere in Romania cu restaurare in lemn si am inceput cu lucruri marunte, ca de exemplu slefuirea, cu unelte aduse de el din Italia. Ei cautau mobilier rustic din lemn pe care il reconditionau: banci, mese, baruri etc. Asa ca incepand din anul 2005 m-am ocupat numai de atelier si am inceput sa ma gandesc la scule si echipamente impreuna cu prietenul si colegul meu care a terminat facultatea de drept. Si el a ajuns in domeniu tot datorita pasiunii pentru lemn.

Nu trebuie sa slujesti oamenii doar de la altar, ci o poti face in fiecare zi prin orice mijloc. De la inceput am incercat sa-i ajut pe ceilalti, inclusiv in ceea ce priveste pretul pe care il cer. Creezi relatii, adica exact ceea ce s-a pervertit dupa ‘90.

Va ajuta in activitate pregatirea de preot?

Bineinteles ca da. Pregatirea teologica este o pregatire pentru viata si formeaza oameni si caractere. Nu trebuie sa slujesti oamenii doar de la altar, ci o poti face in fiecare zi prin orice mijloc. De la inceput am incercat sa-i ajut pe ceilalti, inclusiv in ceea ce priveste pretul pe care il cer. Imi dau seama imediat care sunt oamenii care au nevoie de acest tip de ajutor. Creezi relatii, adica exact ceea ce s-a pervertit dupa ‘90.

Familia dumneavoastra se implica in afacere, ati transmis dragostea dumneavoastra pentru lemn mai departe?
Copiii mei nu imbratiseaza aceasta meserie. Am fost putin cam grijulii si i-am ferit de atelier de cand erau mici si poate de aceea nu-i atrage. Trebuie sa vina din interior, din pasiune. Nici eu nu m-am gandit pana la 33 de ani ca voi ajunge tamplar, dar uite ca s-a intamplat. Iar sotia are serviciul ei.

Cum a venit, cum s-a cunoscut diferenta. Cand ai o masina performanta creste nivelul preciziei, scade timpul de executie si muncim mai putin.

De cat timp folositi utilajele de la Felder Gruppe?
Primul a fost in anul 2008, atunci cand am achizitionat un circular de la Hammer. Nici macar nu aveam pregatit atelierul pentru a-l primi. La casa parinteasca am daramat multe acareturi pentru a putea realiza atelierul de 140 mp unde sa ma pot exprima in lemn. Cum a venit, cum s-a cunoscut diferenta. Cand ai o masina performanta creste nivelul preciziei, scade timpul de executie si muncim mai putin. Apoi a urmat o masina de indreptat si un banzic, tot de la Hammer. Dupa aceea am inceput cu sculele Festool despre care stiam ca sunt cele mai bune.

Care a fost primul obiect de mobilier realizat de Ticel?
O mobila de bucatarie executata numai cu scule de mana. A fost o realizare mare pentru noi.

Ce tip de produse prelucrati in prezent?
Acum vreo zece ani am lucrat mult mobilier din rasinoase, din lemn masiv. Aceasta era cererea atunci. In prezent realizam in special binale: usi interioare si exterioare din lemn stratificat, ferestre, obloane, porti. Dar trebuie sa le dam un impregnant ca sa-i dea suplete lemnului. Nu il poti lasa natural din cauza faptului ca nu ai un lemn de buna calitate. Ar trebui sa-l alegem foarte mult si sa imperechem fibrele. Asta inseamna, in afara de multa munca, sa ai mult material pe care sa-l poti desfasura si alege. Din cauza faptului ca nu prea mai gasim lemn ne multumim cu ceea ce primim: stramb, netivit.

Cum sunt clientii Ticel?
Am avut ocazia sa lucrez pentru romani care si-au cumparat case in afara tarii, in special in Austria. Au luat case vechi pe care le-au reconditionat, iar eu le-am facut scarile si usile.

Care sunt caracteristicile de care tineti cont la achizitia unui echipament?
In primul rand te gandesti la ceea ce ai nevoie si la ce poate sa faca masina respectiva. Apoi conteaza performanta si fiabilitatea ei. Una performanta este mai scumpa, dar te tine mult mai mult decat alta mai ieftina.Facem ceea ce am stabilit cu clientul; nu incercam sa-l pacalim. Sa-i spui omului ca folosesti un anumit lac sau ca ii dai o feronerie buna si apoi sa le pui pe cele mai ieftine inseamna sa te minti pe tine.

Ce apreciaza cel mai mult clientii la produsele pe care le oferiti?
Clientii vor sa cunoasca omul care este in spatele afacerii. Si trebuie sa fie un om in care sa ai incredere. De aceea vin la noi. Clientii ne recomanda si, implicit, ne gireaza in fata altora. In plus, noi respectam comanda agreata. Facem ceea ce am stabilit cu clientul; nu incercam sa-l pacalim. Sa-i spui omului ca folosesti un anumit lac sau ca ii dai o feronerie buna si apoi sa le pui pe cele mai ieftine inseamna sa te minti pe tine.

Aveti clienti vechi ce revin si cu care ati legat chiar si relatii de prietenie?
Da. Majoritatea clientilor nostri sunt asa. Daca ai creat un climat de apropiere cu ei este foarte bine. De exemplu, pe clientii vechi ii servesti mai repede si nu ii poti refuza chiar daca vor obiecte mai mici de care nu ai avea timp pentru un client nou.

Ce inseamna sa faci mobila cu pasiune?

Cand am inceput sa lucrez in domeniu nu m-am gandit la bani, ci am facut-o ca o placere. Iubesc sa modelez lemnul si sa-i dau o finalitate.