Mobilier rezistent si de buna calitate, nu lucru facut de mantuiala

Interviu Felder: Sorin Vasile, Folimob, Brasov

Folimob Invest din Brasov este un producator de mobilier care prefera calitatea in tot ceea ce face. Probabil de aceea prospera si are tot mai multi clienti care le solicita serviciile. Probabil de aceea nu lucreaza doar pentru piata locala, ci pentru toata tara si chiar si pentru export. Toate acestea ne-au fost povestite de Sorin Vasile, administrator al firmei. Text si foto: Dan Calin

Cum ati ajuns dumneavoastra personal la domeniul acesta?
S-a nimerit, dar mi-a si placut. De mic, chiar si acasa, reglam balamalele la mobilier si imi placea. Cand mergeam pe la bunici aveam un var de-al mamei care cioplea. Mi-a placut si mie si am prins destul de repede cum se face. Nu cred ca exista mobila sa nu stiu s-o fac. Noi lucram manual, debitam, cantuim, scoatem cote, facem diagrame. Trebuie sa ai rabdare sa le gandesti.

De unde ati plecat si cum a pornit afacerea?
Imi place meseria asta de douazeci de ani. Prima oara am muncit la cineva ca angajati, eu si inca un prieten. Eram copii, aveam 18-19 ani, si am inceput sa facem mobila. Am invatat repede. Acolo am lucrat sase-sapte ani. Eram prieteni de mici. S-a dus el prima oara, apoi m-a luat si pe mine. Respectivului unde lucram nu-i placea sa investeasca in utilaje si scule. Ajunsesem sa cumparam noi bormasini, pendulare performante samd. Ma duceam in Germania sa le iau. Asa ca prin 2008 ne-am inchiriat o hala si am inceput afacerea pe cont propriu. Am muncit cu bormasinile, taiam la altii, am mai angajat un baiat, apoi inca unul. Ne-am interesat de Felder si prima oara am cumparat in rate un circular de la unul care daduse faliment. Apoi, urmatorul echipament Felder a fost un G200, dupa care ne-am luat unul nou pe care l-am gasit la oferta. Dupa aia ne-am luat un G500, am dat un buy-back si am luat G460. Asa am plecat de la doi oameni si am ajuns in prezent la 10 si la o suprafata de productie de 250 de metri patrati.

Suntem cei mai vechi mobilisti din Brasov. Este foarte important sa-ti placa meseria, sa tii cont de orice si sa oferi solutii clientilor.

De ce ati ales Felder Gruppe?
Am inceput cu Felder cand am luat prima masina si am colaborat bine cu cei de la Felder. Ne trimiteau destul de repede piesele de care aveam nevoie. Sunam la Bucuresti daca aveam probleme si se rezolva repede. Iar daca masina este ingrijita, n-ai treaba cu ea. Dar trebuie sa te implici. Vezi ca s-a ciobit sau s-a zgariat ceva, nu te duci asa la client. Suntem cei mai vechi mobilisti din Brasov. Este foarte important sa-ti placa meseria, sa tii cont de orice si sa oferi solutii clientilor.

Care a fost prima lucrare pe care ati realizat-o?
Prima din firma a fost o bucatarie.

Aveti o lucrare de care va amintiti in mod special?

Toate sunt deosebite. Cel mai greu de realizat au fost niste dulapuri cu usi glisante de cinci-sase metri. Nu voia nimeni sa le faca in Brasov. Dar dubland placi peste placi am reusit. Sunt multe obiecte de mobilier pe care nu le prea face nimeni si pe care noi le realizam.

Aveti clienti vechi cu care ati legat prietenii?
Foarte multi. Ei ne-au recomandat altor clienti.

Ce obiect de mobilier se cere cel mai mult?
Bucatariile.

Pe ce lucrati cel mai mult?

Pal, MDF lucios si MDF infoliat.

Cand fac un mobilier pentru un client scopul meu este ca el sa fie multumit si mobilierul sa fie rezistent, sa nu se strambe sau sa-i cada picioarele. De exemplu la bucatarie, sa aiba stabilitate, nu sa stea doua picioare si restul in perete, iar de la greutate sa se lase in timp. [...] Asta inseamna mobila cu pasiune: sa faci lucruri de buna calitate.
Totul trebuie sa fie zdravan, sa fie pus bine. Si mobilierul il facem foarte bine.

Ce inseamna pentru dumneavoastra mobila cu pasiune?
Sa o faci si sa iasa rezistenta. Cand fac un mobilier pentru un client scopul meu este ca el sa fie multumit si mobilierul sa fie rezistent, sa nu se strambe sau sa-i cada picioarele. De exemplu la bucatarie, sa aiba stabilitate, nu sa stea doua picioare si restul in perete, iar de la greutate sa se lase in timp. Eu le zic baietilor sa verifice tot, sa foloseasca dibluri speciale cand este nevoie. De exemplu, sunt unii care si-au placat peretii cu gips-carton. Acesta nu poate sustine obiecte de mobilier, asa ca le spun baietilor sa treaca de gips-carton si sa bage holsuruburile pana dau de perete. Avem numai bormasini profesionale, cu acumulator, ca sa le stranga bine. Asta inseamna mobila cu pasiune: sa faci lucruri de buna calitate.
Totul trebuie sa fie zdravan, sa fie pus bine. Si mobilierul il facem foarte bine. De exemplu, noi nu folosim cuie pe spate. La schimbari de temperatura, PFL-ul are oscilatii in timp si am vazut mobilier la care iesea spatele. Ne-am lovit si noi de chestia asta, iar la inceput nu existau holsuruburi. Cam asta inseamna sa faci mobila cu pasiune: sa faci lucrul sa arate si frumos, sa nu faci tot felul de kitschuri. Daca sunt lucruri care chiar nu pot fi facute, mai bine ii spui clientului ca nu se poate pentru ca nu va iesi bine. Mobilierul pe care l-am facut la mine acasa, l-am facut si la clienti. Incepand de la holsuruburi si pana la materia prima noi lucram cu lucruri bune. Asta este pasiune, sa faci lucruri de buna calitate, nu sa-ti bati joc de oameni.

Daca sunt lucruri care chiar nu pot fi facute, mai bine ii spui clientului ca nu se poate pentru ca nu va iesi bine.

Livrati numai in Brasov?
Eu am bunici in zona Brailei si, prin prieteni, am produs multa mobila si pentru clienti de acolo. Am facut mobilier din lemn masiv patinat cu aur. Am lucrat si pentru clienti din Bucuresti, am mobilat apartamente in toata tara. Am facut si putin export, dar este mai complicat pentru ca nu putem trimite meseriasi acolo. Noi nu prea lucram cu mobilier demontabil. Daca am avea o serie pentru export, o cantitate mai mare, ne-am baga. Dar la cum se construieste in Brasov avem destul de lucru. Cred ca nu se construieste nicaieri in tara atat de mult, nici macar la Bucuresti.