In fiecare an, in noiembrie se sarbatoreste luna calitatii cu scopul de a creste gradul de constientizare si a contributiei importante pe care o are calitatea in dezvoltarea durabila a intregii societati la nivel global.

Luna Mondiala a Calitatii

Luna Mondiala a Calitatii reprezinta pentru fiecare din noi un prilej de a invata mai multe despre calitate, de a consolida calitatea, inovatia si durabilitatea care sta baza activitatii unei organizatiei, dar si a intregii societati.

In fiecare an, in noiembrie se sarbatoreste luna calitatii cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra importantei calitatii, promovarea principiilor, metodologiior si instrumentelor pentru calitate, precum si a contributiei importante pe care o are calitatea in dezvoltarea durabila a intregii societati, la nivel global.

Abordarea bazata pe calitate a unei organizatii reprezinta o conditie pentru dezvoltarea unei afaceri durabile, iar calitatea produselor sau a serviciilor, dar si a managementului organizational reprezinta cel mai important factor in pozitionarea unei organizatiei pe piata, indiferent de marimea sau specificul acesteia. 

Instrumentele unui sistem de management al calitatii au rolul sa reduca greselile si erorile de productie sau ale unui serviciu de orice natura si sa contribuie la realizarea de produse si servicii superioare din punct de vedere calitativ. Aplicarea principiilor calitatii pot preveni nemultumirea clientilor, rechemarea produselor pentru reparatii, numarul mare de reclamatii, fluctuatiile financiare cauzate de cheltuielile pentru indreptarea si repararea erorilor etc. Pe langa toate beneficiile oferite de un sistem de management al calitatii, pe care le puteti revedea in articolele anterioare, trebuie sa stim ca o abordare bazata pe calitate contribuie la imbunatatirea nivelului de trai in general si ofera premizele dezvoltarii acesteia, nu doar ale organizatiei. 

Asadar, luna mondiala a calitatii este despre crestere si invatare, despre povesti de succes, despre dezvoltare durabila, inovatie si despre oameni. 

Pana la finalul lunii noiembrie, va vom impartasi cu ajutorul Asociatiei Romane pentru Calitate, povesti de succes, fapte, cifre si informatii utile despre calitate si un management bazat pe calitate. 

Stiati ca?

► Cel mai cunoscut standard din lume este ISO 9001. Cu ocazia lunii calitatii, in cadrul familiei de standarde de calitate ISO 9001 a fost lansat o noua versiune menita sa imbunatateasca experienta companiilor in demersul de implementare al sistemului de calitate. 

► Istoria asigurarii calitatii incepe in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, prin normele impuse de industria militara. Despre evolutia standardelor de calitate, puteti afla mai multe aici

► Termenul ISO nu este doar prescurtarea Organizatiei Internationale pentru Standardizare, ci inseamna egal, din greaca “isos”.

► Majoritatea termenilor, instrumentelor si metodelor pentru calitate a fost dezvoltate in Japonia?  

► Principiul Pareto, regula 80-20, spune ca 80% dintre consecinte (probleme) sunt provocate de 20% dintre cauze si ca managementul ar trebui sa-si concentreze fortele pe acele 20% de cauze. Joseph M. Juran, parintele calitatii la nivel mondial de origine romana, a fost promotorul acestui principiu in metodele de aplicare a principiilor de calitate.

► Philib B. Crosby, parintele orientarii rationalist-responsabilizanta a managementului calitatii, este celebru pentru promovarea conceptului 0 defecte. Philib B. Crosby este cunoscut si pentru citatul Calitatea nu costa, (ci lipsa ei), citat care este si titlu pentru prima sa carte din domeniu. 

► W. Edwards Deming, unul dintre fondatorii conceptului si metodologiei managementului calitatii, cunoscut si pentru axa Planifica – Realizeaza – Verifica – Actioneaza (Plan-Do-Check-Act), a introdus 14 principii pentru management, carora, el insusi le-a conferit scopul de: ai face pe oameni sa lucreze cu drag (bucurie).

► In germania, 77% dintre organizatii ofera angajatilor sai traininguri pe standardele ISO si 82% ofera traininguri generale pe calitate – cea din urma fiind procentajul cel mai mare dintre aceste grupuri de organizatii la nivel mondial. 

► Regatul Unit al Marii Britanii inregistreaza cel mai mare procentaj de organizatii care folosesc sisteme automate de colectare a datelor despre calitate.

► Ca si in karate, Centura Neagra, este cel mai inalt rang oferit unei organizatii in implementarea unui sistem de management al calitatii Six Sigma (ex: Six Sigma Black Belt and Master Black Belt).

► Fiecare 1 dolar investit in managementul calitatii genereaza:

  • 6 dolari in cifra de afaceri
  • 16 dolari in reducerea costurilor. Managementul calitatii reduce costurile in medie cu 4.8 procente.
  • 3 dolari in profit

► 93% dintre organizatiile in cadrul carora functioneaza un sistem de management al calitatii sunt de acord ca managementul calitatii este un promotor al succesului.

► 83% dintre organizatiile in cadrul carora functioneaza un sistem de management al calitatii spun ca in absenta acestui sistem nu ar fi putut justifica preturile lor catre clienti.

► In 2010, Harvard Business School a realizat un studiu comparativ despre recuperarea investitiei (ROI – Return of Investment) dupa implementarea unui standard ISO 9001 intre 916 de organizatii care functioneaza pe baza unui management al calitatii si 17,849 care nu. Rezultatele studiului arata ca in cele 916 de organizatii:

  • A scazut semnificativ rata de accidente la locul de munca.
  • Au crescut vanzarile.
  • Numarul angajatilor a crescut semnificativ.
  • S-au realizat mariri de salariu.
  • Rata de rebuturi a scazut si resursele materiale au fost optimizate astfel incat sa nu se mai consume in procesul de productie mai multa materie prima decat este nevoie.
  • A sporit productivitatea angajatilor si abilitatea acestora de a a observa mai bine si de a fi mai atenti la detalii.

 

Cum influenteaza asigurarea calitatii sau lipsa acesteia perceptia clientilor finali? 

► 5-20% -  probabilitatea de a vinde unui nou client. 

► 60 - 70% - probabilitatea de a vinde unui client existent, fidel. 

► Este nevoie de 12 experiente pozitive consecutive pentru a schimba o singura experienta negativa. 

► 91% dintre clientii nemultumiti de serviciile sau produsele unei organizatii nu vor mai achizitiona de la organizatia respectiva.

► Vestile despre clientii nemultumiti se raspandesc de doua ori mai repede decat clientii multumiti de un serviciu sau produs. 

► Costurile pentru atragerea unui client nou sunt de 6 - 7 ori mai mari decat pastrarea si fidelizarea unuia existent. 

► La fiecare client care reclama produsele sau serviciile unei organizatii, 26 de clienti se abtin. 

► Clientii isi amintesc pentru mai multa vreme produsul sau serviciul oferit de catre organizatie si experienta cu aceasta decat pretul platit pentru acesta. Lauren Freedman, E-tailing Group

► Desi clientii nu te vor iubi pentru un serviciu sau produs slab calitativ, competitia sigur te va iubi. Kate Zabriskie

► Asigurarea calitatii poate fi asociata cu absolut orice domeniu de activitate si cu orice departament al unei organizatii, de la servicii bancare la educatie, de la departamentul de productie pana la departamentul de servicii clienti. Abordarea pe calitate presupune ca toate organizmele unei organizatiile trebuie sa conclucreze pentru asigurarea calitatii. 

 

Articol scris in cadrul Parteneriatului pentru Calitate cu ocazia Lunii Mondiale a Calitatii, cu sprijinul Asociatiei Romane pentru Calitate. 

 


Surse:

http://asq.org/world-quality-month/files/38336%20WQM%202015%20ROI%20of%20Quality%20Fact%20Sheet%20F.pdf 

http://asq.org/culture-of-quality/whitepaper.aspx 

http://www.thecqi.org/Community/World-Quality-Day/Why-quality/ 

http://managementul-calitatii.ro/Arhiva/index.php?titlu_articol=William%20Edwards%20Deming&categorie=Cultural 

http://www.ndragulanescu.ro/publicatii/JP29.pdf 

http://www.british-assessment.co.uk/articles/iso-9001-infographic-facts-behind-the-quality-management-standard

http://www.informup.com/articles.aspx?10-Interesting-Facts-about-Quality-Assurance&article=5

http://www.helpscout.net/75-customer-service-facts-quotes-statistics/